Het SALOME-project heeft tot doel innovatieve atmosferische en mechanische modellen te ontwikkelen die de omgeving en structurele belasting kunnen weergeven waaraan offshore windturbines worden blootgesteld door gebruik te maken van relevante meetgegevens. Deze zullen in realtime worden geleverd door temperatuur- en trillingssensoren en rekstrookjes, verspreid over optische vezels die worden ingezet op windturbines op de gekozen proeflocatie in België en Frankrijk. Ze zullen worden opgenomen in een beslissingsondersteunend instrument dat erop gericht is om, tegen lagere kosten, deelname aan het balanceren van het elektriciteitssysteem te garanderen. Het zal het dynamisch beheer en de voorspellende controle van offshore windturbines garanderen door mechanische beperkingen zoals veroudering en vermoeidheid op te nemen om netondersteunende diensten aan het elektriciteitsnetwerk te kunnen leveren.
SALOME biedt een nieuwe wetenschappelijke strategie voor dynamisch beheer en voorspellend onderhoud van offshore windturbines, door zorgvuldig alle fysieke parameters te overwegen die van invloed zijn op offshore windturbines en hun levensduur. Daarom onderscheidt dit project zich van bestaande wetenschappelijke bibliografie- en onderzoeksprojecten die zich voornamelijk richten op optimalisatiestrategieën voor deelname aan de elektriciteitsmarkt of geschikte controlemechanismen, waarbij de zeer turbulente omgeving, de lage atmosferische lagen en de structurele belasting waaraan offshore windturbines worden blootgesteld, worden verwaarloosd.
De technisch-economische analyse zoals bedoeld in het project zal het mogelijk maken om de (financiële en technische) voordelen van voorspellende controle en dynamisch beheer van offshore windturbines te kwantificeren om veilige en betrouwbare elektrische energie te leveren. In het bijzonder zal deze analyse nuttig zijn voor beheerders van windparken, maar ook voor onderhoudsbedrijven om de werking van toekomstige offshore windturbines in de Noordzee te optimaliseren.
Om de bovengenoemde doelstellingen te bereiken is grensoverschrijdende samenwerking noodzakelijk, waarbij de expertise en knowhow die aanwezig is in de 3 betrokken regio’s gecombineerd wordt, op het gebied van gedistribueerde en quasi-gedistribueerde optische vezelsensoren (Université de Mons en Multitel Research Centre, België), modellering van het maritieme atmosferische milieu en vloeistofmechanica (Université du Littoral Côte d'Opale, Frankrijk), controle van windturbines op zee (Universiteit Gent, België) en besluitvorming op de elektriciteitsmarkten (Université de Mons, België).
In dit project zal het Laboratorium voor Elektrische Energietechniek (EELAB) van de Universiteit Gent verschillende regelstrategieën onderzoeken voor het leveren van netondersteunende diensten voor frequentieregeling, waaronder zeer snelle traagheidsrespons. Deze regelstrategieën veranderen het geleverde elektrische vermogen en kunnen leiden tot snelle veranderingen in mechanische belastingen en koppels, wat een aanzienlijke impact kan hebben op de levensduur van bepaalde componenten zoals lagers en op onderhoud. Deze netondersteunende diensten kunnen echter op verschillende manieren worden geleverd. Verschillende alternatieven en hun impact op levensduur en onderhoud zullen worden onderzocht. Hiervoor zullen historische gegevens en metingen worden gebruikt. Daarnaast kunnen bepaalde mechanische systemen fluctuaties in elektrisch vermogen veroorzaken, wat op zijn beurt invloed heeft op het elektrische energienet. Het dempen of compenseren van deze fluctuaties door de regeling van het windturbinesysteem zal ook worden onderzocht.
Kortom, EELAB zal multidisciplinair onderzoek doen naar de interactie tussen elektrische energieproductie (en de regeling ervan) en mechanische aspecten zoals vermoeiing, levensduur en onderhoud.